Een spiegelgladde Amstel tijdens het blauwe uur. Prachtige reflecties van Amsterdamse grachtenpanden, een verlichtte brug en theater Carré. Dat was een avond reflectie fotografie die ik niet zo snel vergeet! Het was geen toeval dat ik deze reflectiefoto heb gemaakt. Ik had deze van tevoren gepland. Hoe ik dit heb gedaan? Dat lees je in dit artikel!
Reflecties aan de Amstel
Tijdens de eerste Covid 19 lock down in 2020 was er in onze hoofdstad Amsterdam een periode dat er geen bootverkeer was op de grachten. Een ideaal moment om de anders altijd drukke Amstel een keer rustig te zien. De plannen voor een reflectie foto aan de Amstel waren gemaakt. En toen de avond zicht voordeed dat er weinig wind was, wist ik dat ik met mijn camera en statief er op uit moest.
De Amstel is een brede rivier waar een beetje wind al beweging in het water geeft. Ik wou juist de Amstel fotograferen met strakke reflecties. Om dit te kunnen realiseren moest het bijna windstil zijn. Voor een mooie reflectie is een windsnelheid van minder dan 15 km per uur wenselijk. Maar hoe lager de windsnelheid hoe beter. Bij het maken van de Amstel foto was de windsnelheid 4km per uur, er stond dus weinig wind. Dit had ik gecontroleerd in een weerapp die de windsnelheid per uur laat zien. Er zijn verschillende apps die dit tonen. Zelf gebruik ik weer en rader en/of clear outside.
Kans op een mooie reflectie foto
Nu ben ik zelf een groot fan van het gouden en blauw uurtje. Voor reflectie fotografie komt dat heel goed uit. ’s Ochtends en ’s avonds staat er namelijk vaak minder wind dan overdag, en heb je dus meer kans op een mooie reflectie foto. Daarnaast kan je tijdens het blauwe uur langere sluitertijd foto’s maken. Hiervoor heb je dan wel een statief nodig. Door een sluitertijd van enkele seconden te gebruiken lopen de bewegingen in het water door elkaar, waardoor de reflecties zachter worden.
[wadm_artwork artid=648831]
Foto: Keizersgracht Amsterdam. Door een lange sluitertijd met behulp van een ND filter lopen de bewegingen in de gracht door elkaar, hierdoor worden reflecties zachter.
Het vinden van reflecties
Water geeft ontzettend veel mogelijkheden om reflecties vast te leggen. Als ik naar mijn reflectiefoto’s kijk, maak ik de meeste in steden. Maar als het heeft geregend gebruik ik ook graag waterplassen om reflecties te fotograferen.
Mijn reflectie foto van de Oldehove toren in Leeuwarden heb ik vanuit een waterplas gefotografeerd. Ik heb gekozen voor een laag standpunt om de gehele toren in beeld te krijgen.
Voor reflecties kun je ook gebruik maken van een spiegel, of kijk eens in de ramen van gebouwen. Deze kunnen ook fijne reflecties tonen. Of denk aan een landschap foto met een meer op de voorgrond.
Genoeg mogelijkheden om reflecties vast te leggen! Mijn ervaring is dat wanneer je begint met reflectie fotografie, dat je dit blijft doen. Het kan namelijk heel verslavend zijn!
